دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته است که می خواهد حكم اجرائی را صادر كند كه به قانون اعطای شهروندی با تولد فرزند درآمریکا پایان می دهد.
موسوم به قانون حق خاک که همچنین به عنوان “jus soli” شناخته می شود ، سیاستی است که به موجب آن هر کودکی که در کشور مشخص متولد شود ، به طور خودکار شهروند آن ملت می شود.
آمریکا و کانادا هم شامل این قانون می شوند ولی اخیرا دونالد ترامپ بصورت جدی در فکر لغو این قانون می باشد، همچنین در کانادا نیز زمزمه های مبنی بر لغو این قانون توسط برخی از اعضای حزب محافظه کار شروع شده است که در تلاشند که قانون اعطای تابعیت کانادایی را به افرادی که فرزندانشان را با ویزای توریستی”یا” مهاجران غیرقانونی در خاک کانادا به دنیا می آورند ملغی کنند.
آقای ترامپ همچنین در اکتبر ۲۰۱۸ در مصاحبهای اعلام کرد که قصد دارد از قدرت خود در صدور «فرمان اجرایی» استفاده و قانون اعطای شهروندی به دلیل تولد در خاک آمریکا را لغو کند. در آن زمان بسیاری از کارشناسان اعلام کردند صدور چنین فرمانی غیرممکن است زیرا خلاف قانون اساسی ایالات متحده آمریکاست.
پس از جنگهای داخلیِ این کشور در سال ۱۸۶۸ میلادی، متمم ۱۴ قانون اساسی ایالات متحده که حق اعطای شهروندی به دلیل تولد در خاک آمریکا را بهرسمیت میشناسد، تصویب شد. این قانون که به اصل خاک «jus soli» نیز معروف است از جمله به سیاهپوستان آمریکا اجازه داد تا به حقوق کامل شهروندی دست یابند.
منتقدان میگویند اکنون این قانون مهاجران را تشویق میکند که به ایالات متحده مهاجرت کرده و بلافاصله صاحب فرزند شوند؛ فرزندانی که اصطلاحا «کودک قلاب» یا «کودک لنگر» (anchor babies) خوانده میشوند. یا افرادی که صرفا بدلیل متنفع شدن از مزایای شهروندی آمریکا طی سفرزایمان (زادگری) تلاش میکنند در خاک آمریکا زایمان کنند.