برلین، بزرگترین و از نظر تاریخی مهمترین ایالت آلمان است. جاذبههای تاریخی و فرهنگی این شهر در حال حاضر، آن را به یکی از مهمترین مراکز جلب گردشگر تبدیل کرده است. با اینحال برلین، شهری “فقیر” با وامدار است.
برلین به عنوان یکی از مراکز فرهنگی جهان در زمانهای مختلف نقش مهمی بازی کرده است: در قرن ۱۸، به عنوان پایتخت پروس، قلب روشنگری بود. در “دههی طلایی سالهای بیست”، در این شهر بزرگ جشنهای بیشماری برپا شد. امروز نیز برلین، یکی از شهرهای مهم اروپاست که هنوز نگاهها را به خود جلب میکند.
بسیاری از رویدادهای تاریخی آلمان در این شهر رخ کردهاند: پس از دوران نازیها و پایان یافتن جنگ دوم جهانی، این خطه بین چهار قدرت بزرگ جهان، آمریکا، فرانسه، بریتانیا و اتحاد جماهیر شوروی تقسیم شد. در سال ۱۹۶۱ سرانجام جدایی دو بخش از آلمان با ساختن دیوار در برلین قطعی شد. تا ۹ نوامبر سال ۱۹۸۹، تا زمان بهوقوع پیوستن انقلاب صلحآمیز مردم آلمان شرقی، این دیوار همچنان برقرار بود. یک سال پس از آن، دو آلمان رسماً متحد شدند.
در حال حاضر برلین، پایتخت آلمان، مرکز دولت و مجلس فدرال این کشور است، هر چند که هنوز برخی از وزارتخانهها، شعبههایی نیز در شهر بن، پایتخت پیشین آلمان دارند. بخشی از شهر که بناهای دولتی در آن واقعاند، مثل “رایشستاگ” (Reichstag) که مجلس فدرال آلمان در آن قرار دارد، دروازهی “براندنبورگ” (Brandenburger Tor)، یا میدانهایی چون “بازار ژاندارمری” (Gendarmenmarkt)، از جمله دیدنیهای شهر برلین است که تاریخ معاصر آلمان در آنها نوشته میشود. در میدان پتسدام (Potsdamer Platz) که در زمان جنگ سرد به آن “نوار مرگ” میگفتند، چندی است که ساختمانهای بسیار مدرن و بلند و دیدنی بنا شدهاند. میدان الکساندر (Alexanderplatz)، که در دورهی حکومت “آلمان دموکراتیک” میدان مرکز مرکزی برلین شرقی بود، در سالهای گذشته تغییرات اساسی کرده است. همچنین در برخی از محلههای برلین، به ویژه در بخش شرقی آن، رد پای تاریخ را میتوان یافت.
با اینحال شهر برلین، چیزی بیشتر از رویدادهای تاریخی برای عرضه دارد؛ برای نمونه برنامههای فرهنگی و هنری. بناهای باعظمت و پرابهت “جزیرهی موزه”، دوران پروس را در یادها زنده میکند. این بناها هنر یگانهی معمارهای بزرگی چون کارل فریدریش شینکل (Schinkel Karl Friedrich) و کارل گوتهارد لانگهانز (Carl Gotthard Langhans) را به نمایش میگذارند. “موزهی بوده” (Bode-Museum)، برای نمونه، در این “جزیره” با شکوه تمام میدرخشد. برنامههای سه “خانهی اپرا”، تئاترهای بیشمار و تعداد زیادی موزه، به هر نوع سلیقهای پاسخ میگویند. افزون بر این، جشنوارهی بینالمللی “برلیناله” هر سال در ماه فوریه، ستارههای بزرگ و کوچک سینما را به این شهر جلب میکند.
جمعیت: ۴ / ۳ میلیون نفر
مساحت: ۹۰۰ کیلومتر مربع
مرکز: برلین
تاریخ تأسیس به عنوان یک ایالت تازه: ۳۰ اکتبر ۱۹۹۰
منابع اصلی اقتصادی: خدمات
از تعداد شهروندی که در این شهر آماده به کار هستند؛ تقریباً ۵۰ درصد در مراکز وابسته به صنایع مختلف مشغول به کارند. ۱۵درصد از طریق داد و ستد روزگار میگذرانند، ۱۳درصد در صنعت و ۱۲درصد در ادارت دولتی فعالیت میکنند.
مهندسی سیستمهای الکتریکی بزرگترین بخش صنعتی در این شهر بهشمار میآید که ۴/۳۱درصد از نیروهای کاری را به خود اختصاص دادهاست.
از دیگر بخشهای بزرگ صنعتی که دستی در اقتصاد این شهر دارند میتوان صنایع مکانیک، خودروسازی، شیمی، مواد غذایی، فروشگاههای آنلاین، عمران و ساخت و ساز، حمل و نقل، بیوتکنولوژی، محیط زیست، هتلداری، مهندسی پزشکی و پژوهش و فناوری را نام برد.
پژوهش و توسعه نیز سهم عمدهای در اقتصاد برلین دارد. شرکتهای بزرگی همچون فولکسواگن، فیزر و SAP آزمایشگاههای نوآوری خود را به برلین منتقل کرده و در پارک فناوری و تجارت آدلر سهوف که بزرگترین پارک فناوری از نظر درآمد در آلمان است، مستقر شدهاند. در منطقه اقتصادی اروپا برلین به مرکزی برای انتقال شرکتها و همچنین سرمایهگذاری بینالمللی تبدیل شده است.
برلین امروزه دارای بیست شهر خواهرخوانده یا شریک است: